Gå til forsiden...
- Click here to read the English version -

Gå til forsiden...Søg efter film eller personer...Prøv vores filmquiz...Se vores quiz hiscoreliste...Login eller opret en profil...Tjek vores store samling af filmbilleder...Læs om hvordan du kan kontakte filmdatabase.dk


Original titel:
The Pillow Book

Produceret i:
England, Frankrig, Holland 1996

Længde:
126 min.

Set:
i biografen 19-02-1997

Anmeldelse læst:
3090 gange


Vores bedømmelse
Denne film er bedømt til 5 ud af 8...Denne film er bedømt til 5 ud af 8...Denne film er bedømt til 5 ud af 8...Denne film er bedømt til 5 ud af 8...Denne film er bedømt til 5 ud af 8...Denne film er bedømt til 5 ud af 8...Denne film er bedømt til 5 ud af 8...Denne film er bedømt til 5 ud af 8...
 (5.0)

Jeres bedømmelse
Denne film er endnu ikke bedømt!

Fortæl os din mening
Bedøm filmen fra 1-8
Skriv en kommentar
 

The Pillow Book

Alle de spillefilm, jeg anmelder, er sædvanligvis narrative i deres struktur. De kan også have andre kvaliteter, men det er først og fremmest som fortælling og deres måde at blive fortalt på, at de bliver bedømt. Helt så let er det ikke med Peter Greenaway, der jo også begyndte sin karriere i en ikkenarrativ kunstform, maleriet. At film er meget andet end fortælling afspejles af alle hans film, ikke mindst det nyeste skud på stammen The Pillow Book.
   The Pillow Book rummer dog den spinkle historie om den lille pige Nagiko, der som barn får skrevet velsignelser i den smukkeste kalligrafi i sit ansigt på sin fødselsdag. Som voksen er sex og kalligrafi stærkt forbundet på grund af en oplevelse på sin 4-års fødselsdag, hvor hun ser sin far blive sexuelt udnyttet af sin forlægger.
   Efter et mislykket arrangeret ægteskab flygter Nagiko til Hong-Kong, hvor hun gør karriere i byens kunst- og modeverden. Da Nagiko forsøger at forføre den forlægger, der ikke vil trykke hendes første digtsamling, opdager hun, at han er forlæggeren, der udnyttede hendes far. Hun tager hans unge elsker, oversætteren Jerome, som sin elsker og maler sin første bog på ham, som hun sender til forlæggeren. Det udvikler sig til en bizar magtkamp, som Nagiko med sit hævnmotiv nødvendigvis må vinde.
   Pudebogen er en dagbog, som Nagiko skriver i, og som en af hendes formødre, hofdamen Sei Shonagon udviklede til en kunstart.
   Der er altså handling i The Pillow Book, men det er en særpræget handling, der nok kun fungerer i Greenaways mærkelige univers. Så lidt handling som der er, er den dog nødvendig for filmens fremdrift. Filmen er dog først og fremmest et billeddigt, der er visuelt nyskabende og hvor flere af Greenaways sædvanlige temaer går igen, f.eks. talmagien, menneskelige kroppe, skrift og tegn. Som en visuel og symbolsk oplevelse om kærlighed og kunst kan filmen ikke forvente at beholde tilskueren i uafbrudt illusion hele to timer. Det lykkedes i hvert fald ikke for mig, måske også fordi personerne aldrig rigtig bliver mennesker af kød og blod. Greenaways univers er altid spændende at udforske, men dog trættende i længden.
   Filmens eksperimenterende formsprog udmønter sig også i en blanding af farvebilleder og s/h.

Instrueret af:
Peter Greenaway

Manuskript af:
Peter Greenaway.

Medvirkende:
Vivian WuNagiko
Yoshi OidaForlæggeren
Ewan McGregorJerome
Ken OgataFaderen
Judy OnggModeren
Hideko YoshidaTanten & husholdersken

 

De 20 populæreste anmeldelser:
Harry Potter and the Philosopher's Stone
Star Wars Episode I: The Phantom Menace
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Back to the Future
Picnic at Hanging Rock
American Graffiti
Tuff Turf
Shakespeare in Love
Cactus Flower
American History X
My Name Is Joe
The Matrix
Hopscotch
The Purple Rose of Cairo
Rebel Without a Cause
Festen
Out of Sight
The King and I
Saving Private Ryan
At the Circus


De 5 nyeste kommentarer til anmeldte film:
Om Murder by Death:
"Rigtige navne til detektiverne."


Om K-19:
"MICKLAS, din nar."


Om Tuff Turf:
"Tuff Turf."


Om Pearl Harbor:
"BEDSTE!."


Om Pearl Harbor:
"den er KANON."
© 2020 filmdatabase.dk