Gå til forsiden...
- Click here to read the English version -

Gå til forsiden...Søg efter film eller personer...Prøv vores filmquiz...Se vores quiz hiscoreliste...Login eller opret en profil...Tjek vores store samling af filmbilleder...Læs om hvordan du kan kontakte filmdatabase.dk


Original titel:
Ondskan

Også kendt som:


Produceret i:
Sverige 2003

Længde:
113 min.

Set:
på TV 24-07-2006

Anmeldelse læst:
115277 gange


Vores bedømmelse
Denne film er bedømt til 6 ud af 8...Denne film er bedømt til 6 ud af 8...Denne film er bedømt til 6 ud af 8...Denne film er bedømt til 6 ud af 8...Denne film er bedømt til 6 ud af 8...Denne film er bedømt til 6 ud af 8...Denne film er bedømt til 6 ud af 8...Denne film er bedømt til 6 ud af 8...
 (6.0)

Jeres bedømmelse
Denne film er endnu ikke bedømt!

Fortæl os din mening
Bedøm filmen fra 1-8
Skriv en kommentar
 

Ondskab

Ondskab fik ganske meget omtale, da den fik premiere i de danske biografter. Det skyldtes ikke mindst, at den er baseret på Jan Guillous erindringer om sin egen ungdom på en elitær svensk kostskole i 1950´erne.
   Guillous alter ego er den utilpassede teenager Erik Ponti, hvis rebelske og voldelige opførsel resulterer i, at han bliver smidt ud af skolen. Eriks undertrykte mor sælger ud af sit indbo for at få råd til at sende sønnen på en respektabel kostskole, hvor han kan få sit eksamensbevis og en adgangsbillet til gymnasiet. For Erik er det en befrielse at komme væk fra sin voldelige stedfar, så derfor ønsker han for alt i verden at falde til på sin nye skole, der også udfordrer ham rent akademisk. Ud over at være en oprører og en læsehest er Erik også konkurrencesvømmer, og skolens idrætslærer ser hurtigt hans potentiale.
   På kostskolen blander lærerne sig ikke i elevernes socialisering og opdragelse. Det tager de ældste elever sig af. Det har udviklet sig til en tyrannisk styre, som Erik selvfølgelig ikke kan finde ud af at underlægge sig. Der udspiller sig en regulær magtkamp mellem Erik og fjerdeårseleven og adelsmanden Otto Silverhielm og dennes tro undersåtter. Erik har en god ven i den intellektuelle Pierre, man da Silverhielm og hans kumpaner forsøger at få ram på Erik gennem Pierre, er han pludselig alene. Erik er ikke bange for øretæverne, for han kan selv slå en proper næve. Hans største frygt er bortvisning.
   Ondskab er et medrivende drama om, hvordan vold avler vold. Det er vel også filmens budskab, at vold ikke løser problemer, tværtimod, men her bliver filmen lidt uklar i mælet. Erik tyer i sidste ende til vold, og selv om det ikke bliver den afgørende løsning på hans problemer, er det ham alligevel til gavn. Som tilskuer er identifikationen med Erik så stærk, at man nærmest sidder og hepper på, at han giver sine tyranner bank.

Instrueret af:
Mikael Håfström

Manuskript af:
Mikael Håfström og Hans Gunnarsson efter en roman af Jan Guillou.

Medvirkende:
Andreas WilsonErik Ponti
Henrik LundströmPierre Tanguy
Gustaf SkarsgårdOtto Silverhielm
Linda ZilliacusMarja
Jesper SalénDahlén
Johan RabaeusEriks stedfar
Marie RichardsonEriks mor
Ulf FribergTranströmer
Lennart Hjulströmforstander Lindblad
Björn Granathskoleinspektør

 

De 20 lavest vurderede film:
Reptilicus
At the Circus
The Pink Panther Strikes Again
Grease 2
Enemy of My Enemy
Tuff Turf
Min farmors hus
The King and I
Feeling Minnesota
Glitter
Housekeeping
The Andromeda Strain
Goodbye, Mr. Chips
The Brothers Karamazov
Bean
Bus Stop
Wolfen
Easter Parade
Heartbreak Ridge
Kuffs


De 5 nyeste kommentarer til anmeldte film:
Om Murder by Death:
"Rigtige navne til detektiverne."


Om K-19:
"MICKLAS, din nar."


Om Tuff Turf:
"Tuff Turf."


Om Pearl Harbor:
"BEDSTE!."


Om Pearl Harbor:
"den er KANON."
© 2024 filmdatabase.dk