Gå til forsiden...
- Click here to read the English version -

Gå til forsiden...Søg efter film eller personer...Prøv vores filmquiz...Se vores quiz hiscoreliste...Login eller opret en profil...Tjek vores store samling af filmbilleder...Læs om hvordan du kan kontakte filmdatabase.dk


Original titel:
2001: A Space Odyssey

Produceret i:
England 1968

Længde:
140 min.

Set:
på video 02-10-1997

Anmeldelse læst:
81649 gange


Vores bedømmelse
Denne film er bedømt til 4 ud af 8...Denne film er bedømt til 4 ud af 8...Denne film er bedømt til 4 ud af 8...Denne film er bedømt til 4 ud af 8...Denne film er bedømt til 4 ud af 8...Denne film er bedømt til 4 ud af 8...Denne film er bedømt til 4 ud af 8...Denne film er bedømt til 4 ud af 8...
 (4.0)

Jeres bedømmelse
Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 8 ud af 8...
 (8.0/1)

Fortæl os din mening
Bedøm filmen fra 1-8
Skriv en kommentar


Andre film i "The Space Odysseys"-serien:
2010
  (2010 - den anden rumrejse)
 

Rumrejsen - år 2001

Rumrejsen - år 2001 trak virkelig tæppet væk under mig, for filmen indfriede slet ikke mine rimelige forventninger til en spillefilm.
  Stanley Kubrick gør en ære ud af trampe på spillefilmskonventionerne, for filmens plot er pergamenttyndt, persontegningen nærmest ikke eksisterende til fordel for en stil, hvor billed- og lydæstetikken tager magten. "Barry Lyndon" er det rene vand ved siden af.
   Filmen tager sin begyndelse dengang mennesket endnu ikke var mennske. En flok menneskeaber beskytter aggressivt deres vandhul. Efter et enigmatisk møde med en sort monolith lærer aberne sig at bruge knogler som våben til at forsvare sig mod den rivaliserende abeflok. I det berømte metaforiske klip bliver en fortidsknogle til et supermoderne rumfartøj.
   I rumalderen viser den mysitiske monolith sig igen. Amerikanske forskere opfanger et signal, som monolithen afsender mod Jupiter, hvorefter et rumfartøj Discovery bemandet af austronauterne David Bowman og Frank Poole og et forskerhold i dvale bliver sendt af sted. Bowman er dog den eneste, der kommer til at opleve en gigantisk sort monolith, da det slår klik for supercomputeren HAL 9000, der forsøger at dræbe hele besætningen.
   Størstedelen af filmen efterlod mig som et stort spørgsmålstegn. Den handling, der er, er fuldkommen uforståelig. Det gælder ikke mindst for slutningen. Man skal faktisk se efterfølgeren "2010" eller læse Arthur C. Clarkes roman eller novelle for at få nogenlunde hold på, hvad der foregår. Visuelt har filmen sikkert efterladt tilskuerene i 1968 i ren benovelse, men der skal lidt mere til i dag. Der var nogle meget flotte poetiske sekvenser, men generelt var de for lange. Og de sidste tyve minutter skal man vist have røget noget mindre lovligt for at få noget ud af - andet end hovedpine.
  
   Prøv for øvrigt at lægge én til hvert bogstav i HAL; H bliver til I, A bliver til B osv...

Instrueret af:
Stanley Kubrick

Manuskript af:
Stanley Kubrick og Arthur C. Clarke efter Clarkes novelle "The Sentinel".

Medvirkende:
Keir DulleaDavid Bowman
Gary LockwoodFrank Poole
William SylvesterDr. Heywood Floyd
Leonard RossiterSmyslov
Margaret TyzackElena
Robert BeattyHalvorsen

 

De 20 nyeste anmeldelser:
The Phantom of the Opera
Big Fish
16 Blocks
Pirates of the Caribbean: Dead Man´s Chest
Syriana
The Upside of Anger
Ondskan
Ice Age: The Meltdown
V for Vendetta
Nynne
X-Men - The Last Stand
Match Point
Closer
Batman Begins
Dodgeball: A True Underdog Story
Vidocq
Bulworth
The Bourne Supremacy
Tape
Smokey and the Bandit


De 5 nyeste kommentarer til anmeldte film:
Om Murder by Death:
"Rigtige navne til detektiverne."


Om K-19:
"MICKLAS, din nar."


Om Tuff Turf:
"Tuff Turf."


Om Pearl Harbor:
"BEDSTE!."


Om Pearl Harbor:
"den er KANON."
© 2024 filmdatabase.dk