Gå til forsiden...
- Click here to read the English version -

Gå til forsiden...Søg efter film eller personer...Prøv vores filmquiz...Se vores quiz hiscoreliste...Login eller opret en profil...Tjek vores store samling af filmbilleder...Læs om hvordan du kan kontakte filmdatabase.dk


Original titel:
Magnetisørens femte vinter

Produceret i:
Sverige, Danmark, Norge 1999

Længde:
120 min.

Set:
i biografen 01-04-1999

Anmeldelse læst:
65631 gange


Vores bedømmelse
Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...
 (7.0)

Jeres bedømmelse
Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...Denne film er af 3 personer bedømt til i snit 6.7 ud af 8...
 (6.7/3)

Fortæl os din mening
Bedøm filmen fra 1-8
Skriv en kommentar
 

Magnetisørens femte vinter

Magnetisørens femte vinter er en fremragende filmatisering af P. O. Enquists roman om magnetisøren Friedrich Meisner, hvis figur er inspireret af den historiske person, Franz Anton Mesmer. Han har for øvrigt givet navn til 'mesmerize', det engelske ord for verbet 'hypnotisere', så han kan næppe have været helt uden betydning.
   Ole Lemmeke er det helt rigtige valg til rollen som den karismatiske Friedrich Meisner, der i begyndelsen af forrige århundrede forsøger at opbygge en praksis uden at måtte flygte over hals og hoved, som det er sket fire gange før, deraf titlen.
   I den lille svenske by, som Meisner vælger sig, udser han straks den højtagtede Doktor Selanders blinde datter Maria, for helbreder han Maria og vinder han Selanders tillid, kan han også regne med at få byens borgeres respekt. Behandlingen lykkes: patienten bliver både seende igen og forelsket i magnetisøren. Derved får Meisner en farlig fjende, nemlig den i forvejen skeptiske Doktor Stenius, der på det nærmeste er blevet lovet Maria som hustru. Stenius får naturligvis Meisner på glatis, men det bliver Selander, der afslører hans svindelnummer.
   Filmen præsenterer os for nogle interessante problemstillinger, der er ligeså aktuelle i dag som i 1819. En anden stor kvalitet ved filmen er, at den ikke forsøger at løse gåden omkring Meisner. Han stemples hverken som helt eller skurk, men som et komplekst menneske. Meisner har i hvert fald har fat i noget af det rigtige, for han forstår psykens indvirkning på fysikken, og de behandlingsmetoder, han anvender på Maria, må være lige efter Freuds hoved.
   Magnetisørens femte vinter er desuden smukt og stemningsfuldt fotograferet af Dirk Brüel, og filmen er et bevis på, at de nordiske lande også har dygtige film-skuespillere.

Instrueret af:
Morten Henriksen

Manuskript af:
Morten Henriksen efter Per Olov Enquists roman.

Medvirkende:
Ole LemmekeFriedrich Meisner
Johanna SällströmMaria Selander
Rolf LassgårdSelander
Gard B. EidsvoldStenius
Stina Ekbladhusholdersken
Björn Granathlandshøvdingen
Erland Josephson?

 

De 20 højest vurderede film:
L. A. Confidential
Picnic at Hanging Rock
Brassed Off
The Full Monty
Carne tremula
The English Patient
Portrait of a Lady
Twelfth Night, or What You Will
Rebel Without a Cause
The Purple Rose of Cairo
Face/Off
Barbara
Back to the Future
Cactus Flower
Emma
Hopscotch
The Long Kiss Goodnight
Festen
Titanic
The Big Lebowski


De 5 nyeste kommentarer til anmeldte film:
Om Murder by Death:
"Rigtige navne til detektiverne."


Om K-19:
"MICKLAS, din nar."


Om Tuff Turf:
"Tuff Turf."


Om Pearl Harbor:
"BEDSTE!."


Om Pearl Harbor:
"den er KANON."
© 2024 filmdatabase.dk